JCY Architects and Urban Designers have created a student services building on the Australian campus of Edith Cowan University that acknowledges the cultural identity of local Aboriginal community while providing sculptural infrastructure linking the campus community through a series of landscaped environments. The major elements of the building are an elevated concrete podium helping to negotiate a steep grade change, and a perforated aluminum solar shade. The project acts as a web with a central internal vertical spine atrium linked to various programs with a set of interconnected timber clad stairways. An elevated concrete podium navigating a significant grade change is formally derived from fluid dynamics studies of the flow of water through Australian billabong waterways. The podium’s folded and sculpted white concrete soffit and faceted columns create their own seductive landscape, ‘eroded’ and opened up as would be found in nature when stone is sculpted by water. The architects designed the building in a way that makes future conversion to classroom space possible. This was achieved by incorporating “bubbledeck” concrete floor plates. This voided-slab forming system redu...